Chinezii au reușit, în premieră mondială, teleportarea cuantică între Pământ și spațiu

de: George Stanciu
12 07. 2017

Teleportarea cuantică a fost reușită în premieră mondială, teleportarea unei particule de pe Pământ în spațiu fiind meritul chinezilor.

La începutul lui iulie, o echipă de 32 de cercetători a anunțat că a reușit să teleporteze o particulă de la Ngari, până la satelitul Micius din spațiu, pe o distanță de 1400 de kilometri. Recordul anterior era de aproximativ 100 de kilometri.

Într-adevăr, nu au fost teleportate materie sau particule așa cum am văzut în Star Trek, dar ceea ce au reușit chinezii este impresionant. Teleportarea cuantică se referă la transferul instantaneu al unei stări cuantice, sau a unui bit de informație cuantică, de la o particulă la alta, de-a lungul unei anumite distanțe.

Pentru ca această teleportare să fie posibilă, două sau mai multe particule trebuie să fie legate. În fizica cuantică, asta înseamnă că cele două sunt aceeași particulă, chiar dacă există în locuri diferite. Dacă una are o anumită polarizare, și cealaltă va oferi aceeași măsurătoare, chiar dacă sunt despărțite de distanțe uriașe.

Abilitatea de a teleporta stări cuantice este extrem de importantă pentru calculatoarele cuantice, deoarece două particule legate pot lucra ca o parolă pentru distribuirea de informații criptate, spre exemplu.

Experimentul chinezilor este de admirat, deoarece două particule legate pot fi separate chiar și de întregul univers, chiar dacă în practică asta e mai dificil. Mediile standard de transfer ale fotonilor, cum ar fi cablurile de fibră optică, ajung să îi comaseze pe aceștia și să strice eventualele legături.

Chiar și trimiterea lor în spațiu e dificilă. Transmițătorul trebuie să fie suficient de precis încât să treacă peste distorsiunile atmosferice și să lanseze particula către satelit. În plus, receiverul de pe satelit trebuie să fie suficient de sensibil încât să detecteze particula, atunci când sosește, scrie inverse.com.

Chinezii au reușit asta de șase ori. De fiecare dată, două particule erau legate pe Pământ, iar una era trimisă în spațiu. Astfel, chinezii au făcut un pas uriaș în ceea ce privește cercetările în domeniul comunicațiilor cuantice.